Bahan-bahan
- 4 pot beras basmathi - basuh bersih2 dan rendam 1 jam. Lepas tu toskan beras.
- 1kg daging batang pinang.
Cara2
Cuci bersih dan dipotong nipis dlm 1/2cm tebal.
Rebus dgn sup bunjut sehingga lembut. Ketepikan.
Air rebusan jangan dibuang kerana akan digunakan untuk memasak nasi nanti.
(Simpan dlm peti sejuk lebih kurang 2 jam utk asingksn lemak dan air rebusan. Buangkan lapisan lemak. Tak elok utk kesihatan)
Bahan2 tumis
Bahan2 lain
Cara memasak
Cairkan mentega @ panaskan minyak. Tumiskan daun pandan dan rempah 4 sekawan sehingga naik bau. Bila telah harum, masukkan bawang dan halia. Kacau sehingga kekuningan.
Masukkan rempah sup bunjut yg ditumbuk halus dan kacau sekejap. Masukkan beras dan kacau sekejap lagi.
Masukkan air rebusan daging dan susu cair. Juga masukkan daging yg direbus tadi. (Daging dimasak bersama nasi).
Masukkan garam dan gaulkan. Masak seperti nasi biasa.
Bila nasi sudah separuh masak, gemburkan dan masukkan kismis dan gajus. Gaul perlahan-lahan. Jgn kacau nanti beras hancur.
Bila telah masak. Taburkan hirisan daun bawang dan sup dan bawang goreng.
(Simpan dlm peti sejuk lebih kurang 2 jam utk asingksn lemak dan air rebusan. Buangkan lapisan lemak. Tak elok utk kesihatan)
Bahan2 tumis
- 2 sudu besar mentega @ minyak masak
- Rempah 4 sekawan (kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih & bunga lawang)
- 5 ulas bawang merah dihiris nipis
- 2 ulas bawang putih dihiris nipis
- 2 inci halia diracik halus
- 3 helai daun pandan disimpul
- 1 ikat Sup bunjut (ambil isinya saja- ditumbuk hingga halus)
Bahan2 lain
- 1/2 tin susu cair
- 2 sudu teh garam
- 100gm Kismis hitam @ kuning
- 100gm Gajus
- Bawang goreng - ditabur atas nasi
- Daun sup & daun bawang - dihiris halus untuk ditabur atas nasi
Cara memasak
Cairkan mentega @ panaskan minyak. Tumiskan daun pandan dan rempah 4 sekawan sehingga naik bau. Bila telah harum, masukkan bawang dan halia. Kacau sehingga kekuningan.
Masukkan rempah sup bunjut yg ditumbuk halus dan kacau sekejap. Masukkan beras dan kacau sekejap lagi.
Masukkan air rebusan daging dan susu cair. Juga masukkan daging yg direbus tadi. (Daging dimasak bersama nasi).
Masukkan garam dan gaulkan. Masak seperti nasi biasa.
Bila nasi sudah separuh masak, gemburkan dan masukkan kismis dan gajus. Gaul perlahan-lahan. Jgn kacau nanti beras hancur.
Bila telah masak. Taburkan hirisan daun bawang dan sup dan bawang goreng.
Resepi Air Asam Kerisik
Bahan2 untuk dikisar
- 2 biji tomato
- 2 biji bawang besar
- 4 biji cili merah
- 5 biji cili api
- 400 ml air asam jawa
- Belacan sebesar ibu jari
- 2 sudu besar gula
- Secubit garam
- 3 sudu besar kerisik
- 2 biji tomato dipotong dadu
- 2 biji bawang besar di hiris
- 3 biji cili merah dihiris
- 5 biji cili api dihiris
- 1 biji jus limau nipis
- 3 biji mangga mengkal @ separuh masak dihiris halus
Cara2
Gaulkan bhn2 yg dipotong dengan bhn2 yg diblend bersama air asam jawa tadi
No comments:
Post a Comment