Powered By Blogger

Sunday, October 16, 2016

Laksa Sarawak

Bahan2

  • 2 peket pes laksa Sarawak
  • 1 peket mee hoon (rendam dan celur dfn air panas)
  • 2 liter air masak
  • 1/2 kg udang basah
  • 1/2 ekor Isi ayam (ayam direbus dan diracik halus)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 4 biji telur ayam (dadar, gulung dan hiris halus)
  • Taugeh (dicelur)
  • Daun ketumbar (hiris halus) - aku tak letak sbb tak suka bau daun ketumbar
  • 1 1/2 kotak santan (300ml)
  • Limau kasturi 
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara2

Rebus udang bersama 2 liter air dan serai yg diketuk. Toskan udang. Air rebusan jgn dibuang. Masukkan pes laksa dan masak dgn api perlahan.

Masukkan santan dan kacau. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih dan tutup api.



Sambal Udang Kering

Bahan2

6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Belacan bakar (sebesar ibu jari)
Segenggam udang kering
6 sudu besar cili boh
Sedikit air
1 sudu teh asam jawa adabi x tra
Gula dan garam secukup rasa
3 sudu besar minyak masak

Cara2

Blender bawang merah, putih, belacan, cili, udang kering dan sedikit air.

Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg diblender sehingga pecah minyak. Masukkan asam jawa, gula dan garam secukup rasa dan masak sehingga garing. Tutup api.

Cara2 penyediaan

Masukkan mee hoon dlm mangkuk. Tabur dgn ayam, udang, telur dadar, taugeh, daun ketumbar, perahan jus limau kasturi dan sambal udang kering. Senduk kuah laksa. Sedia dimakan.

Selamat mencuba





No comments:

Post a Comment