Powered By Blogger

Monday, October 17, 2016

Kerutuk Ayam/Daging

Bahan2

  • 1 ekor ayam / 1kg daging batang pinang
  • 1 keping gula kabung/melaka
  • Gula dan garam secukup rasa
  • 4 keping asam gelugor/keping
  • 1 kotak santan kara (apa2 brand pun boleh)
  • 4 sudu besar minyak masak
·         Optional
  • Ubi kentang 3 biji belah 4(rebus bagi empuk)

Untuk tumis
  • 1 keping kulit kayu manis
  • 6 biji buah pelaga
  • 4 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 1 batang serai – ketuk

Untuk dikisar
  • 3 biji bawang besar
  • 6 ulas bawang putih
  • Halia sebesar ibu jari
  • 2 batang serai
  • 4 sudu besar rempah kerutuk
  • 2 sudu besar cili boh
  • 250ml air masak
Cara-cara

Panaskan minyak. Tumis serai, kulit kayu manis, buah pelaga,
bunga lawang & bunga cengkih hingga naik bau. 
Masukkan bahan2 dikisar dan tumis hingga pecah minyak.   
Masukkan ayam, asam keping, santan, gula melaka. Kacau sehingga sebati. 
Masak ayam sehingga empuk. Masukkan kerisik dan kacau perlahan-lahan sehinnga
sebati. 
Masukkan garam dan gula secukup rasa. Biar sehingga mendidih
dan separuh kering baru masukkan kentang yg dah direbus tadi. 
Kacau sekejap. Biar dlm 10 minit. Tutup api dan boleh dihidang. 




2 comments: