Powered By Blogger

Friday, October 14, 2016

Nasi Ayam

Bahan2 (6-8 orang)

Untuk ayam
  • 1 ekor ayam (potong 8 atau 12)
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inci halia yg diketuk
  • 3 liter air @ 3/4 periuk

Untuk perap
  • 3 sudu besar kicap pekat/kicap kipas udang
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1cm halia ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih ditumbuk
  • Sedikit kicap cair
  • 2 sudu besar madu

Cara2

Ayam dibersihkan dan dilumur dengan bawang putih yang ditumbuk dan 2cm halia yang diketuk. Rebus hingga empuk.

Toskan ayam dan perap  dengan bahan2 untuk perap dan letak sedikit gula dan garam. Simpan dalam peti sejuk15-20 minit. Goreng hingga keperangan atau sekejap sahaja dlm minyak yg betul2 panas.





Untuk nasi
  • 6 pot beras
  • 6 1/2 pot air rebusan ayam
  • 3 sudu besar butter
  • 1 inci halia ditumbuk
  • 2 ulas bawang merah ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • Kulit kayu manis
  • 3 helai daun pandan
  • 1 batang serai diketuk
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh serbuk kunyit

Cara2

Basuh beras dan toskan.

Panaskan butter. Tumis serai, daun pandan, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau. Masukkan halia dan bawang yg ditumbuk dan tumis sehingga kuning keperangan. Masukkan beras, air rebusan ayam, garam dan pewarna kuning. Kacau sedikit dan masak seperti biasa.





Untuk Sos
  • 5 biji cili merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1 sudu teh cuka
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula
  • 1/2 pot air rebusan ayam

Cara2

Blender kesemua bahan2 di atas dan masak sebentar dlm 5 minit. Angkat dan masuk dlm bekas.




Untuk kicap
  • 4 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu teh gula
  • 3 biji cili api (jgn byk takut pedas)
  • 1/2 pot air rebusan ayam

Cara2

Blender semua bahan2 di atas dan masukkan dalam bekas.





Untuk Sup
  • Air rebusan ayam
  • 1 biji bawang besar dikisar halus
  • 1 sup bunjut @ rempah sup
  • Garam 

  • Daun sup dihiris
  • Daun bawang dihiris

Cara2

Air rebusan ayam didihkan bersama bawang kisar, rempah sup, garam, daun dan daun bawang. Tabur bawang goreng sebelum dihidang.


No comments:

Post a Comment